(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Ushbu maqola bo‘g‘im sindromining asosiy jihatlarini, jumladan, kasallik klinikasi, diagnostikasi, dispanserizatsiya, reabilitatsiya va profilaktika choralarini o‘rganadi. Bo‘g‘im sindromi ko‘pincha artrit va boshqa muskuloskelet kasalliklari bilan bog‘liq bo‘lib, harakatlanish cheklanishi va og‘riqqa olib keladi. Maqolada bo‘g‘im sindromi bilan kechuvchi kasalliklar, ular bilan bog‘liq simptomlar va asoratlar yoritiladi. Shuningdek, diagnostika usullari, jumladan, rentgen, MRI va laborator tahlillardan foydalanish, kasalliklarni aniq aniqlash va samarali davolashga yordam beradi. Reabilitatsiya va dispanserizatsiya bo‘g‘im kasalliklari bilan yashayotgan bemorlarning hayot sifatini yaxshilash va kasallikning takrorlanishini oldini olish uchun muhimdir. Profilaktika choralariga esa sog‘lom turmush tarzini olib borish, jismoniy mashqlar, ortiqcha vaznni nazorat qilish kiradi.