(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Ushbu maqola orqali qo’llanilishi chegaralangan leksemalarning xususiyati o’rganamiz. Bunday leksemalarga eskirgan va yangi, sheva va kasb hunarga oid leksemalar, atamalar, jargon, argo, vulg’ar va varavar leksemalar kiradi. Nutqda bu kabi leksemalar ham muhim uslubiy vazifa bajaradi. Arxaizm badiiy yoki ommabop asarlarda nutqqa kinoya, hajv ruhini berish uchun qo’llansa, tarixiy leksemalardan o’tmish voqeligini jonli ifodalash maqsadida foydalaniladi. Sheva leksemalari mahaliy ruhni ifodalashda qo’llanilsa, atama ilmiy va badiiy asarda fan-texnikaga oid tushunchalarni ifodalashda uchun qo’llaninladi, jargon esa, ma’lum toifaga mansub kishilar nutqini berish uchun zarur. Bu-qo’llanishi chegaralangan leksemalarning badiiy uslubdagi vazifasi hisoblanadi.