(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Buyrak patologiyasi hayot sifatining pasayishi va barcha yoshdagi odamlarda o‘limning ko‘payishi sabablari orasida 11-o‘rinda turadi. Shu bilan birga, bemorlarning 40% qarilikda o‘tkir buyrak yetishmovchiligini (ARF) rivojlantiradi. 20-30% hollarda o‘tkir buyrak yetishmovchiligi rivojlanishining sababi kimyoviy vositalarning ta’siri bo‘lib, 18,27% hollarda farmakoterapiyaning salbiy ta’siri bilan bog‘liq [Yevlova M.I., 2023]. Hozirgi vaqtda ma’lumki, organizmning hujayraviy va gumoral gomeostazini aniqlaydigan adaptiv immunitet funksiyasi immunitet tizimining organlari tomonidan amalga oshiriladi. Uning morfologik asosi funksional shakllanishlarga tashkil etilgan limfoid to‘qima bo‘lib, ularning eng kattasi taloqdir [Volkov V.P., 2015].