(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Hozirgi vaqtda surunkali rinosinusitlarga patologik jarayonlarning oʼxshash lokalizatsiyasi bilan birlashtirilgan getirogen kasalliklar guruhi sifatida qaralmoqda. Burun chigʼanoqlari gipertrofiyasi bilan kechadigan surunkali rinosinusit koʼpincha eshitish naychasining disfunksiyasiga olib keladi, bu rinologiyaning dolzarb muammolaridan biri boʼlib, doimo olimlarning diqqat markazida. Ilmiy ishda surunkali rinosinusit, burunning pastki chigʼanoqlar orqa qismlarining gipertrofiyasi va eshitish naylari patologiyasi bilan ogʼrigan 7 yoshdan 18 yoshgacha boʼlgan 20 nafar bemorni tekshirish va davolash samaradorligi baholangan. Surunkali rinosinusit, burun chigʼanoqlari gipertrofiyasi, eshituv nayi patologiyalarini davolash dastlab yalligʼlanishga qarshi dori vositalari, ozona terapiyasi oʼtkazilgan maxsus otolaringologik mikromanipulyatsion asboblar yordamida endonazofaringial kam invaziv jarrohlik amaliyoti natijalari keltirilgan. Maxsus otorinolaringologik mikromanipulyatsion asboblari bilan endonazofaringoskopiyadan foydalanish zamonaviy, samarali va minimal invaziv endoskopik usul boʼlib, burun, burun-halqumni funksiyasini saqlab qolish imkoniyatini beradi