(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Ushbu tadqiqot tijorat banklaridagi xodimlarning mehnat unumdorligini baholash tizimi samaradorligi va unga xalaqit beruvchi to‘siqlarni o‘rganishga qaratilgan. So‘rovnomalar va intervyular yordamida muallif tashkilotdagi ishtirokchilarning fikrlari asosida amaldagi baholash tizimining asosiy muammolarini aniqladi. Bosh ofis xodimlari va uchta kioskga tarqatilgan 75 so‘rovnomadan 53 tasi to‘ldirilib qaytarildi. So‘rovnomalar tarqatilishi oddiy tasodifiy namunali tanlov usuli asosida, xodimlarning tayyorligi va hamkorligiga qarab amalga oshirildi. Javoblarni qayta ishlash Microsoft Excel dasturiy ta’minoti yordamida amalga oshirildi. Tadqiqot natijalari tijorat banklaridagi jiddiy muammolarni, masalan kvota tizimi, katta yosh ustunligi, sub’ektiv hukmlar, aniq bo‘lmagan baholash mezonlari, xodimlarning roli va majburiyatlarni aks etmaydigan yetarli bo‘lmagan shakllar hamda boshqaruv muammolarini ko‘rsatib berdi. Shuningdek, baholovchilar odatda xodimlarning doimiy ish natijalarini yozib bormasdan, ko‘proq yangi xatti-harakatlarga asoslanib baholashlarini aniqladi. Tadqiqot xulosasiga ko‘ra, bankning ish unumdorligini baholash tizimi yetarli samarali emasligi aniqlandi. Natijada, tadqiqotchi tashkilotdagi ish unumdorligini baholash muammolarini aniqlash va ularga boshqarishni yaxshilash bo‘yicha tavsiyalarni taklif qilmoqda