(untitled) (Journal of Science-Innovative Research in Uzbekistan, 2024)
Bugungi kunda butun dunyoda bosh miya qon aylanishining ishemik tipdagi buzilishi (BMQAITB) eng ko’p tarqalgan patologiyalardan biridir. Jahon Sog‘liqni Saqlash Tashkiloti (JSST) ma’lumotiga ko’ra dunyo aholisining 10-15% ida BMQAITB aniqlangan bo’lib, o’lim ko’rsatkichi bo‘yicha o’tkir miokard infarqtidan keyingi ikikinchi o’rinni egallaydi. Ishemik insultni davolashning asosiy prinsplari qon reologiyasini yaxshilash,miya shishini oldini olish va davolash, gipoperfuziyasini davolash, neyroproteksiya, arterial bosim nazorati, parenteral oziqlantirish, kislota-ishqor muvozanatini va suv-elektrolit muvozanatni tiklash va sipmtomatik terapiyadan iborat. Ishemik insultni patogenetik davolashning asosiy tamoyillari quyidagilardan iborat.