SFERIK GEOMETRIYA VA RIMANNING ELLIPTIK GEOMETRIYALARI HAQIDA TUSHUNCHA - Abdurahimova Dildoraxon Erkinjon qizi; Jo‘rayev Sh. (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2024)
Ushbu ilmiy maqola sferik geometriya va Riman elliptik geometriyalarini chuqur o'rganishga qaratilgan. Evklid bo'lmagan geometriyaning bir bo'limi bo'lgan sferik geometriya shar yuzasida o'ziga xos xususiyatlari bilan ajralib turadi. Rieman elliptik geometriyalari fizika, astronomiya va informatika kabi turli sohalarda qo'llanilishi bilan geometrik bo'shliqlarga elliptik funktsiyalarni tushunishni kengaytiradi. Maqola ushbu geometriyalarning asosiy tushunchalari, xossalari va qo'llanilishini yoritishga qaratilgan bo'lib, ularning nazariy asoslari va amaliy ta'siriga to'liq kirishni taklif qiladi. Sferik geometriya va Riman elliptik geometriyalari egri bo'shliqlar xususiyatlarini o'rganadigan matematikaning jozibali tarmoqlarini ifodalaydi. Ushbu maqola ushbu qiziqarli geometrik tushunchalar bilan to'liq tanishishni, ularning tarixiy rivojlanishini, asosiy tamoyillarini va real hayotda qo'llanilishini o'rganadi. Sferik geometriya asoslaridan tortib Riman elliptik fazolarining nozik jihatlarigacha, biz egri geometriyalarning boy gobelenlari bo'ylab sayohatga chiqamiz.