O'ZBEKISTON RESPUBLIKASI MAKTABGACHA VA MAKTAB TA'LIM VAZIRLIGI MINI GIDROELEKTROSTANSIYA (GES) LOYIHASI: SUV OQIMIDAN QUVVAT OLISH (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2026)
Ushbu maqolada kichik suv oqimlaridan foydalangan holda mini gidroelektrostansiya (GES) loyihasini ishlab chiqish, texnik hisob-kitoblar amalga oshirish va uning atrof-muhitga ta'sirini baholash masalalari ko'rib chiqilgan. Tadqiqot davomida suv oqimining gidravlik parametrlari o'lchangan, turbina turi tanlangan va elektr quvvat ishlab chiqarish imkoniyatlari tahlil qilingan. Natijalar shuni ko'rsatadiki, o'rtacha oqim tezligi 2,4 m/s va balandlik farqi 8 m bo'lgan sharoitda 25 kW gacha quvvat hosil qilish mumkin. Ushbu loyiha chekka hududlardagi elektr ta'minoti muammosini hal etishda samarali yechim bo'lishi mumkin.