PSYCHOLOGICAL AND PHYSIOLOGICAL MECHANISMS OF SPEECH (STRUCTURE OF THE SPEECH APPARATUS, INVOLVEMENT OF THE CENTRAL NERVOUS SYSTEM) (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2026)
Ushbu maqolada nutqning psixologik va fiziologik mexanizmlari tahlil qilinadi. Unda nutq apparatining tuzilishi, markaziy asab tizimining nutq jarayonidagi roli hamda nutqning shakllanish bosqichlari yoritilgan. Tadqiqot natijalari nutqning murakkab tizim ekanligini, u psixologik jarayonlar va biologik omillarning o‘zaro bog‘liqligi asosida amalga oshishini ko‘rsatadi. Shuningdek, nutq faoliyatida miya faoliyati va artikulyatsiya organlarining muvofiqlashtirilgan harakati muhim ahamiyat kasb etishi ta’kidlangan.