ZUBTURUM O`SIMLIGI (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2026)
Ushbu maqolada zubturum o`simligining dorivorlik xususiyati va undan xalq tabonatida qo`llanilishi ,insonlar bu o`simlikni qay maqsadda foydalanishi va undan foydalanish retseptlari bilan tanishishingiz mumkin.Zubturum (Plantago) — zubturumdoshlar oilasiga mansub 1—2 va koʻp yillik oʻtlar turkumi. 260 tacha turi maʼlum. Oʻzbekistonda 6 turi uchraydi. 4 turidan dorivor oʻsimlik sifatida foydalaniladi. Barglari ildiz boʻgʻzida toʻp boʻlib joylashgan, bandli, keng tuxumsimon yoki keng ellipssimon, nashtarsimon va tasmasimon. Gullari poya va shoxlari uchida oddiy boshoq hosil qiladi. Me-vasi ikki yoki koʻp urugʻli. Bargi va urugʻi tarkibida S va K vitamin, karotin, shilimshiq oshlovchi va b. mod-dalar bor. Bargidan tayyorlangan damlama meʼda-ichak kasalliklarini, yaralarni davolashda, urugʻining shilimshiq eritmasi esa kuchsiz surgi sifatida ishlatiladiBargizub o'ti (boshqa nomlari bilan, "zubturum" yoki "zubturum bargizub") ko‘plab an’anaviy tibbiyotda shifobaxsh vosita sifatida ishlatiladi. Bargizub o'tining shifobaxsh xususiyatlari haqida bir nechta foydali tomonlar mavjud, ammo bu o‘simlikning aniq tibbiy qo‘llanilishi va xavf-xatarlari ham mavjud bo‘lishi mumkin.