BA’ZI 3D-METALLARNING 2,6-PIRIDINDIKARBON KISLOTASI BILAN KOMPLEKS BIRIKMALARINI OLISH VA ULARNING ISHLATILISHI (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2026)
Mazkur maqolada 2,6-piridindikarbon kislotasining 3d-qator metallar bilan hosil qiladigan kompleks birikmalari ilmiy-adabiy manbalar asosida tahlil qilindi. Ligandning tridentat va ko‘priksimon koordinatsiyalanish xususiyati sababli Cr(III), Mn(II), Fe(III), Co(II), Ni(II), Cu(II) va Zn(II) ionlari bilan turli geometriyadagi monoyadroli, poliyadroli hamda koordinatsion polimer tuzilmalar hosil bo‘lishi ko‘rsatildi. Maqolada sintezning asosiy usullari, jumladan eritmada o‘zaro ta’sirlashish, gidrotermal sintez, sekin bug‘latish, pH-ni boshqarish va yordamchi ligandlar ishtirokida kompleks hosil qilish yo‘llari yoritildi.