SHOMONIZMNING OʻZBEK MUSULMON JAMIYATIDA UCHRAYDIGAN ELEMENTLARI (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2026)
Ushbu maqolada shamanizmning tarixiy ildizlari hamda uning o‘zbek musulmon jamiyatida saqlanib qolgan ayrim elementlari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida diniy sinkretizm, xalqona marosimlar, irim-sirimlar, tabiat va ruhlar haqidagi tasavvurlar o‘rganildi. Maqolada shamanizm unsurlarining islomiy an’analar bilan uyg‘unlashuvi, ularning ijtimoiy hayot, urf-odat va marosimlardagi aks etishi ko‘rib chiqiladi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, shamanizm elementlari to‘liq diniy tizim sifatida emas, balki madaniy meros va xalq e’tiqodi shaklida saqlanib qolgan.