TIJORAT BANKLARIDA ICHKI AUDIT TIZIMINI TAKOMILLASHTIRISH VA MOLIYAVIY BARQARORLIKNI TA’MINLASH MEXANIZMLARI (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2025)
Mazkur maqolada tijorat banklarida ichki audit tizimining zamonaviy sharoitlarda tutgan o‘rni, uning moliyaviy barqarorlikni ta’minlashdagi institutsional va funksional ahamiyati kompleks tahlil qilinadi. Tadqiqot doirasida ichki audit tizimi bank risklarini boshqarish, moliyaviy intizomni mustahkamlash va aktivlar sifati ustidan nazoratni kuchaytiruvchi muhim mexanizm sifatida baholanadi. Maqolada xalqaro audit standartlari va O‘zbekiston bank amaliyotidagi ichki audit mexanizmlari o‘rtasidagi uyg‘unlik masalalari tanqidiy yondashuv asosida o‘rganilgan. Tadqiqot natijalari ichki audit tizimini takomillashtirish banklarning likvidligi, kapital yetarliligi va operatsion barqarorligiga bevosita ijobiy ta’sir ko‘rsatishini ilmiy asoslaydi. Shuningdek, maqolada moliyaviy barqarorlikni ta’minlashda ichki auditning strategik boshqaruv bilan uzviy aloqasi ochib beriladi.