3D TEXNOLOGIYALAR VA SIMULYATSIYA ASOSIDA PAYVAND KONSTRUKTSIYALARNI LOYIHALASH (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2025)
Ushbu maqolada 3D texnologiyalar va kompyuter simulyatsiyasi asosida payvand konstruktsiyalarni loyihalashning afzalliklari, ularning sanoatda qo‘llanilishi va samaradorlikka ta’siri haqida so‘z yuritiladi. 3D modellashtirish usullari payvand choklarining mustahkamligini tahlil qilish, yuklamalar ta’sirini baholash va konstruktsiyani optimallashtirish imkonini beradi. Simulyatsiya dasturlari yordamida termik deformatsiyalar, materiallarning mexanik xususiyatlari va stress taqsimoti oldindan aniqlanadi. Maqolada, shuningdek, O‘zbekistonda payvandlash sanoatida 3D texnologiyalarni joriy etish holati, mavjud muammolar va istiqbolli yo‘nalishlar tahlil qilinadi.