TERMIZ SHAROITIDA ZA’FARON (CROCUS SATIVUS L.) O‘SIMLIGINING DORIVORLIK XUSUSIYATLARI (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2025)
Za’faron (Crocus sativus L.) – qadimdan dorivor xususiyatlari bilan mashhur bo‘lgan o‘simliklardan biridir. U asosan O‘rta Osiyo, jumladan, Termiz viloyatida etishtiriladi. Bu o‘simlikning dorivor xususiyatlari uning tarkibida mavjud bo‘lgan biofaol moddalardan, ayniqsa, safranal, picrocrocin, kumarin, va flavonoidlar kabi bir qator kimyoviy birikmalardan kelib chiqadi.