3d METALLAR IONLARINING KO‘P FUNKSIONAL IONITLAR BILAN ERITMALARDA KOMPLEKS BIRIKMALAR HOSIL QILISH JARAYONLARI TAHLILI (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2025)
Rivojlangan mamlakatlar oʻrtasida soʻnggi oʻn yilda sintetik ionitlarni ishlab chiqarish ikki barobarga ortgan. Olingan ionitlar hajmi jihatidan MDH davlatlari ikkinchi oʻrinda turadi va 65 foizi gidrometallurgiya sanoati korxonalarida metalllarni kontsentrlash va ajratishda, xalq xoʻjaligining turli sohalarida ichimlik suv olishda ishlatiladi. Bundan tashqari, ishlab chiqarilgan ionitlar AES, IES va sanoat chiqindilarini tozalashda 15%, kimyoviy texnologiyalarda 9%, oziq-ovqat va farmatsevtika sanoati 6% va qolgan qismi boshqa sohalarda qoʻllaniladi