KASALXONALARDA RENTGEN-RADIYOLOGIYA BO‘LIMLARIDA RADIATSIYON XAVFSISLIK TADBIRLARINI TASHKIL QILISH (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2025)
Ushbu maqolada kasalxonalarda rentgen-radiologiya bo‘limlarida radiatsion xavfsizlik tadbirlarini tashkil etish masalalari ko‘rib chiqilgan. Radiatsiya ta’sirining inson salomatligiga salbiy ta’sirini kamaytirish maqsadida zamonaviy himoya choralarini qo‘llash, xavfsizlik qoidalariga rioya qilish va normativ-me’yoriy hujjatlarga asoslangan boshqaruv tizimini shakllantirish muhimligi yoritilgan.Maqolada radiatsiyaviy monitoring, individual himoya vositalari, xodimlar va bemorlar uchun xavfsizlik choralarini joriy etish bo‘yicha tavsiyalar keltirilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, samarali xavfsizlik tadbirlarini amalga oshirish orqali rentgen-radiologiya bo‘limlarida radiatsiya xavfini kamaytirish, xodimlar va bemorlarning salomatligini himoya qilish hamda tibbiy xizmat sifatini oshirish mumkin