Zamonaviy dizel dvigatellarining Common rail tizimida hosil bo‘ladigan zararli moddalar va ularni bartaraf etish yo‘llari. (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2024)
Hozirgi kunda atrof-muhiti o‘zgarishiga ta’sir qiluvchi omillarni aniqlab unga qarshi kurashish  eng muhim omillardan biri desak mubolag‘a bo‘lmaydi. Avtotransport tarmog‘ining atrof-muhitga zararli ta’sirini kamaytirish uchun avtomobillar uchun muqobil energiya manbaidan foydalangan holda atrof-muhitga chiqadigan zararli gazlarni qisman bo’lsa ham  kamaytirish ustuvor vazifa hisoblanadi. Mazkur maqolada zamonaviy avtomobillar dvigatelida yoqilg‘i ta’minlash tizimida Common rail tizimidan foydalanib chiqindi gazlar tarkibidagi zararli moddalarning atrof-muhitga ta’sirini kamaytirish usullarini ko’rib chiqamiz.