(untitled) (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2024)
Ushbu maqolada O‘zbekistonning chegaralarini qo‘riqlash uchun mo‘ljallangan harbiy robot loyihasi taqdim etiladi. Robot yozning issiq va qishning sovuq kunlarida doimiy ravishda samarali ishlash imkoniyatiga ega. U chegarada notanish shaxslarni aniqlaganida, ularga qarshi choralar ko‘rish maqsadida ularni ushlab turadi va markaziy bazaga tezkor xabar jo‘natadi. Agar bazadan o‘q otish buyrug‘i kelib tushsa, robot ushbu vazifani ham bajara oladi. Ushbu loyiha asosiy maqsad sifatida inson hayotini himoya qilishni ko‘zda tutadi; urush yoki mojarolar yuzaga kelganda robotga yetkazilgan zarar insonlarga nisbatan ahamiyatsizdir. Maqolada robotning texnik xususiyatlari, ish prinsiplari va amaliyotdagi qo‘llanilishi haqida batafsil ma’lumot beriladi.