(untitled) (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2026)
Maqolada neft va gaz mahsulotlarini qayta ishlash jarayonlarida hosil bo’ladigan ishlatilgan katalizator chiqindilarini sement sanoatida samarali qo’shimcha sifatida qayta foydalanish masalasi ilmiy-adabiy manbalar asosida tahlil qilindi. Ayniqsa, fluid catalytic cracking (FCC) katalizatorlari, FCC katalizator shlaklari hamda gidrotozalash va gidrogenlash jarayonlaridan chiqqan katalizator qoldiqlarining mineral tarkibi, ekologik xatarlari va sement tizimidagi funksional roli solishtirma yondashuvda baholandi.