(untitled) (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2026)
Ushbu maqolada bioplastiklar ishlab chiqarishda mahalliy qishloq xo‘jaligi chiqindilaridan foydalanish imkoniyatlari, xususan meva po‘stloqlari asosida “aqlli” (antibakterial xususiyatga ega) bioplastiklar olish texnologiyasi yoritilgan. Tadqiqotda kraxmal, sellyuloza va tabiiy ekstraktlar asosida kompozit biopolimer yaratish, uning fizik-kimyoviy xossalari hamda polimerlarni qayta ishlash bilan bog‘liq ekologik muammolar tahlil qilingan. Natijada, taklif etilgan material nafaqat biologik parchalanadigan, balki oziq-ovqat mahsulotlarini saqlash muddatini uzaytiruvchi faol qadoqlash materiali sifatida tavsiflanadi.