(untitled) (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2026)
Ushbu maqola tabiiy tilni qayta ishlash (NLP – Natural Language Processing) sohasida yangi algoritmlarning rivojlanishi va ularning dasturiy ta’minoti bilan bog‘liq zamonaviy yondashuvlarni o‘rganadi. Tadqiqotda chuqur o‘rganish (deep learning), transformatorlar (transformers), va ilg‘or semantik modellar orqali matnni avtomatik tahlil qilish va generatsiya qilish imkoniyatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, maqola algoritmlarning samaradorligi, ularning dasturiy platformalarda integratsiyasi va real dunyo masalalarini hal qilishdagi amaliy qo‘llanilishi haqida so‘z yuritadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, yangi algoritmlar NLP tizimlarining aniqlik, samaradorlik va moslashuvchanligini sezilarli darajada oshiradi, shuningdek, tabiiy tilni qayta ishlashni talab qiladigan turli sohalarda (ta’lim, tibbiyot, biznes, ilmiy tadqiqotlar) keng qo‘llanishi mumkin.