(untitled) (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2026)
Elementar oltingugurt (S) neft-gazni qayta ishlash va gazni tozalash (H₂Sdan oltingugurt ajratish) jarayonlarida katta miqdorda hosil bo‘ladigan strategik xomashyo bo‘lib, uni yuqori qo‘shimcha qiymatli mahsulotlarga aylantirish dolzarb masaladir. USGS ma’lumotlariga ko‘ra, 2024 yilda dunyo bo‘yicha oltingugurt ishlab chiqarish taxminan 85 mln tonnani tashkil etgan. Bunday hajmning muhim qismi sanoat ehtiyojidan ortib qolgan holatlarda omborlarda to‘planib, ekologik va logistika xarajatlarini oshiradi.