(untitled) (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2025)
O’simlikning yer ustki qismi tarkibidagi 0,25-1,2% efir moyi (sineol, penin, limonen, aldegidlar, kislotalar va boshqa birikmalardan tashkil topib) flavonoidlar (asosan rutin), alkoloidlar 0,5-1% gacha furokumarinlar bo’ladi. Furokumarinlardan bergapten va ksantotoksin olingan. Tibbiyotda ruta o’simligining yer ustki qismi preparatlari qon tomirlarning plazmasi hosil bo’lib chiqqan bosh og’rig’i, pnevmoniya, revmatizm, bolalarda tirishish bilan o’tadigan davolashni davolashda mahsulotlar.