(untitled) (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2024)
Sulfat kislota (H2SO4) kimyo sanoati va insoniyat uchun juda katta ahamiyatga ega. Aloqa jarayoni orqali Aspen Plus modellashtirish, simulyatsiya va optimallashtirishdan foydalanish oltingugurt kislotasini ishlab chiqarishga imkon berdi. Xususan, tadqiqot natijalari H2SO4 ishlab chiqarishni maksimal darajada oshirishga suv oqimining sezgirligini ta’kidlaydi. Ushbu usullar orqali kuniga 8 tonna ishlab chiqarish quvvatiga erishildi, tozalik darajasi 98,9%. Ushbu yutuq turli sohalarda sulfat kislotaga bo’lgan talabni qondirishga sezilarli hissa qo’shadi. Bundan tashqari, elementar oltingugurtdan foydalanish kabi muqobil manba usullarini o’rganish H2SO4 ishlab chiqarishni yanada optimallashtirish uchun imkoniyatlarni taqdim etadi. H2SO4 ishlab chiqarishni yaxshilashning afzalliklari kimyo sanoatidan tashqarida. Sulfat kislota qishloq xo’jaligi, neftni qayta ishlash, farmatsevtika va metallni qayta ishlashda qo’llaniladi. Ishlab chiqarish jarayonini takomillashtirish ushbu tarmoqlar uchun ishonchli ta’minotni ta’minlaydi. Xulosa qilib aytganda, sulfat kislota kimyo sanoati va umuman insoniyat uchun ajralmas hisoblanadi. Aspen Plus modellashtirish va optimallashtirish texnikasi yuqori sifatli sulfat kislota ishlab chiqarishni muvaffaqiyatli takomillashtirdi, natijada quvvat va poklik oshdi. Alterativ manba usullarini o’rganish ishlab chiqarish imkoniyatlarini yanada oshiradi. Ushbu yutuqlar keng ko’lamli ta’sirga ega bo’lib, ko’plab sanoat tarmoqlariga foyda keltiradi va oltingugurt kislotasiga bog’liq bo’lgan sohalarda taraqqiyotga erishadi.