(untitled) (TECHNICAL SCIENCE RESEARCH IN UZBEKISTAN, 2024)
Joriy tadqiqot ko’pikli mat quritish texnikasidan foydalangan holda yuqori sifatli boshoqli ekinlar donini quritish imkoniyatini o’rganishga qaratilgan. Boshoqli donlarni tuxum oqi (5, 10 va 15%) va metil tsellyuloza (0,5%) qo’shib ko’piklantirish bilan amalga oshirildi. U uchta quritish haroratida quritilgan, ya’ni, tovoqli quritgichda 60, 70 va 80 ° C. Quritish tadqiqotidan ko’rinib turibdiki, ko’pikli don pulpasi uchun zarur bo’lgan quritish vaqti barcha tanlangan haroratlarda ko’piksiz pulpaga qaraganda pastroq bo’lgan. Biokimyoviy tahlil natijalari 60 ° C past haroratda quritilgan pulpa bilan solishtirganda yuqori haroratlarda olingan don kukunida askorbin kislotasi va b-karotin miqdori sezilarli darajada kamayganligini ko’rsatdi