DAMLAMA VA QAYNATMALAR. EMULSIYALAR. DORIVOR YIG’MALAR. TINDIRMALAR (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2026)
Ushbu maqolada farmakologiyada keng qo‘llaniladigan galen preparatlari — damlamalar, qaynatmalar, emulsiyalar, dorivor yig‘malar va tindirmalarning farmatsevtik hamda klinik ahamiyati yoritilgan. Tadqiqot davomida klassik farmakologiya, farmakognoziya va farmatsevtik texnologiyaga oid ishonchli ilmiy manbalar hamda darsliklar tahlil qilindi. Maqolada ushbu dori shakllarining tayyorlanish texnologiyasi, farmakokinetik va farmakodinamik xususiyatlari, organizmga ta’sir mexanizmlari hamda amaliy tibbiyotdagi qo‘llanilishi ilmiy asosda bayon etilgan. Shuningdek, ularning afzalliklari, biologik o‘zlashtirilishi va nojo‘ya ta’sirlari qiyosiy tahlil qilindi. Olingan natijalar fitopreparatlarning zamonaviy farmakoterapiyadagi o‘rni tobora ortib borayotganligini ko‘rsatadi. Tadqiqot natijalari farmakologiya va klinik farmatsiya yo‘nalishida tahsil olayotgan talabalar hamda ilmiy izlanuvchilar uchun muhim ilmiy manba bo‘lib xizmat qiladi