ATMOSFERADAGI ISSIQXONA GAZLARINI KIMYOVIY USULDA KAMAYTIRISH TEXNOLOGIYALARI (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2026)
: Ushbu maqolada atmosferadagi issiqxona gazlarini, xususan karbonat angidrid (CO₂), metan (CH₄) va azot oksidlarini (NOₓ) kimyoviy usullar yordamida kamaytirish texnologiyalari keng yoritilgan. Issiqxona gazlari global iqlim o‘zgarishining asosiy omillaridan biri bo‘lib, ularning miqdorini kamaytirish ekologik barqarorlikni ta’minlashda muhim ahamiyatga ega. Maqolada gazlarni tutib qolish (capture), adsorbsiya, absorbsiya, katalitik parchalanish va fotokataliz kabi zamonaviy usullar tahlil qilinadi. Shuningdek, CO₂ ni foydali kimyoviy mahsulotlarga aylantirish texnologiyalari ham ko‘rib chiqiladi.