YURAK, QON AYLANISH DOIRASI, AORTA VA UMUMIY UYQU ARTERIYASINING MORFOFUNKSIONAL AHAMIYATI (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2026)
Mazkur maqolada yurak, qon aylanish doiralari, aorta va umumiy uyqu arteriyasining odam organizmidagi morfofunksional ahamiyati ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilindi. Yurak-qon tomir tizimi tirik organizmda kislorod, oziq moddalar, gormonlar va metabolizm mahsulotlarini tashish, to‘qimalar homeostazini saqlash hamda arterial bosimni boshqarishda asosiy tizimlardan biri hisoblanadi. Yurak to‘rt kamerali mushak organ bo‘lib, o‘ng va chap bo‘limlari mos ravishda kichik va katta qon aylanish doiralariga xizmat qiladi.