CO₂ NI ADSORBSIYA VA QAYTA ISHLASHDA NANOMATERIALLAR ASOSIDAGI SORBENTLARNING ROLI (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada karbon dioksidni (CO₂) adsorbsiya qilish va uni qayta ishlash jarayonlarida nanomateriallar asosidagi sorbentlarning roli o‘rganilgan. Atmosferada CO₂ miqdorining ortib borishi global iqlim o‘zgarishiga sabab bo‘layotgan muhim omillardan biri hisoblanadi. Shu bois ushbu gazni samarali ushlab qolish va foydali mahsulotlarga aylantirish dolzarb ilmiy muammolardan biridir. Tadqiqotda aerogellar, grafen asosidagi materiallar, metall-organik karkaslar (MOF) va boshqa nanostrukturalarning adsorbsion xususiyatlari tahlil qilindi