GERPETIK INFEKSIYA VA HOMILADORLIK: PERINATAL XAVF OMILLARINING KLINIK VA PROGNOSTIK AHAMIYATI (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2026)
Mazkur tadqiqotda homiladorlik davrida herpes simplex virus (HSV) infeksiyasining perinatal xavf omillari va ularning prognostik ahamiyati 20 nafar homilador ayol misolida kompleks tahlil qilindi. Tadqiqotda birlamchi va rekurrent infeksiya shakllarining klinik kechishi, vertikal transmissiya ehtimoli va neonatal natijalarga ta’siri baholandi. Aniqlanishicha, birlamchi genital gerpes III trimestrda rivojlanganda neonatal zararlanish xavfi 30% ni tashkil etadi, rekurrent infeksiyada esa bu ko‘rsatkich 0–3% diapazonda bo‘ladi. Antiviral profilaktika va adekvat obstetrik taktika qo‘llanilganda perinatal asoratlar 2–2,5 barobar kamayadi.