NAFAS YETISHMOVCHILIGI KASALLIGI: ETIOLOGIYA, PATOGENEZ, DIAGNOSTIKA VA DAVOLASHGA ZAMONAVIY YONDASHUVLAR (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2026)
Nafas yetishmovchiligining asosiy mohiyati arterial qonda kislorod miqdorining kamayishi, karbonat angidridning ortishi yoki har ikkala buzilishning bir vaqtda rivojlanishi bilan bog‘liq. Ushbu holat o‘pka parenximasi, bronx-o‘pka tizimi, ko‘krak qafasi, nafas mushaklari, markaziy nerv tizimi, yurak-qon tomir tizimi va metabolik omillar bilan uzviy aloqada shakllanadi. Tadqiqotning maqsadi nafas yetishmovchiligining etiologik omillari, patogenetik mexanizmlari, klinik belgilari, diagnostik mezonlari hamda zamonaviy davolash yondashuvlarini tizimli ravishda yoritishdan iborat.