ҚЎРИҚЛАШ ХИЗМАТИ ҚЎРИҚЛАНАДИГАН ОБЪЕКТЛАРИДА ҲУҚУҚБУЗАРЛИКЛАРНИ ПРОФИЛАКТИКА ҚИЛИШ: ВАЗИФАЛАР, ШАКЛЛАР ВА ЎЗИГА ХОС ХУСУСИЯТЛАР (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2026)
Мазкур мавзуда қўриқлаш хизмати томонидан қўриқланадиган объектлар ҳудудида ҳуқуқбузарликларни олдини олиш фаолиятининг мазмун-моҳияти, асосий вазифалари ҳамда ўзига хос жиҳатлари илмий-амалий нуқтайи назардан ёритилади. Профилактик фаолият объект хавфсизлигини таъминлаш, кириш-чиқиш режимига риоя этилишини назорат қилиш, мулк ва моддий бойликларни муҳофаза қилиш, хавф омилларини барвақт аниқлаш ва уларни нейтраллаштириш, шунингдек фавқулодда ҳолатларда тезкор ҳаракат қилишга қаратилган чора-тадбирлар мажмуи сифатида талқин этилади. Мавзуда қўриқлаш хизмати профилактикасининг ўзига хослиги сифатида: режимли ҳудудда ишлаш, хавфларни рискка асосланган баҳолаш, техник қўриқлаш воситалари (видеокузатув, сигнализация, назорат-ўтказиш пунктлари) билан уйғун фаолият, ҳодисаларни ҳужжатлаштириш ва ахборот алмашинуви, шунингдек ходимларнинг хизмат интизоми ва коммуникация маданияти алоҳида таъкидланади. Хулоса сифатида, қўриқланадиган объектларда ҳуқуқбузарликлар профилактикаси самарадорлиги стандартлаштирилган тартиб-таомиллар, профилактик режалаштириш ва комплекс хавфсизлик моделини тўғри қўллашга боғлиқ экани асосланади.