CLIL METODINING O'ZBEK MAKTABLARIDA QO'LLANILISHI VA NATIJALARI (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2026)
CLIL (Content and Language Integrated Learning) – mazmun va tilni birlashtirgan ta’lim metodologiyasi bo‘lib, u o‘quvchilarga fanlarni o‘rganish jarayonida chet tilini ham samarali egallash imkonini beradi. O‘zbek maktablarida ushbu metod ilmiy fanlar, matematika va ijtimoiy fanlar darslarida qo‘llanilmoqda. Maqolada CLIL metodining qo‘llanilishi, samaradorligi, afzalliklari va yuzaga keladigan muammolar tahlil qilinadi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, CLIL metod o‘quvchilarning til ko‘nikmalarini oshirish, bilimni chuqurroq egallash va motivatsiyani kuchaytirishda samarali bo‘ladi, ammo muvaffaqiyatli tatbiq uchun o‘qituvchilarni tayyorlash, darslik va resurslarni moslashtirish muhimdir.