ISPAN VA O‘ZBEK TILLARIDAGI GASTRONOMIK ATAMALARNING QIYOSIY TAHLILI (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2026)
Ispan va o‘zbek tillaridagi gastronomik atamalar qiyosiy tahlili o‘zbek va ispan madaniyatlarining ovqat va taom nomlari orqali lingvistik va madaniy o‘zaro ta’sirini o‘rganadi. O‘zbek gastronomiyasi turkiy, forsiy, arabiy va rus tillaridan olingan so‘zlarni o‘z ichiga oladi, masalan, “plov” forsiy “polov”dan kelib chiqqan bo‘lib, sanskritcha “pulaka”ga borib taqaladi, “lag‘mon” xitoycha “lamian”dan olingan. Bu atamalar Markaziy Osiyo nomad madaniyati, Ipak yo‘li savdosi va islom ta’sirini aks ettiradi.