SOFOKL VA SHEKSPIR ASARLARIDA FOJEAVIY QAHRAMON TALQINI (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2026)
Mazkur maqolada jahon dramaturgiyasining ikki yirik cho‘qqisi bo‘lgan Sofoklning “Shoh Edip” va Uilyam Shekspirning “Hamlet” asarlarida fojeaviy qahramon konsepsiyasi qiyosiy tahlil qilinadi. Tadqiqotning dolzarbligi shundaki, fojeaviy qahramon masalasi nafaqat adabiy-estetik kategoriya, balki insonning axloqiy tanlovi, ijtimoiy mas’uliyati, haqiqat bilan to‘qnashuvi va taqdirga munosabatini ifodalovchi murakkab badiiy hodisa sifatida bugungi adabiyotshunoslikda ham o‘z ahamiyatini saqlab qolmoqda.