YUZ NERVINING ANATOMIYASI VA KLINIK ZARARLANISHLARI (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2026)
Yuz nervi (nervus facialis) bosh miya nervlari orasida eng muhim funksional va klinik ahamiyatga ega bo‘lgan nervlardan biridir. U yuz mushaklarini innervatsiya qilish, ta’m sezgisi, ko‘z yoshi va so‘lak bezlari sekretsiyasini boshqarishda ishtirok etadi. Yuz nervining anatomik murakkabligi va uning turli sohalardan o‘tishi sababli turli darajadagi zararlanishlar kuzatilishi mumkin. Ushbu maqolada yuz nervining anatomik tuzilishi, funksiyalari, shikastlanish sabablari va klinik belgilari IMRAD strukturasiga muvofiq tahlil qilindi. Tadqiqot natijalari yuz nervi shikastlanishining asosiy sabablari orasida idiopatik falaj, travmatik shikastlanishlar va infeksion kasalliklar yetakchi o‘rin tutishini ko‘rsatdi.