GUMODOR QARZLAR BO‘YICHA ZAXIRA SHAKLLANTIRISHNING MOLIYAVIY NATIJALARGA TA’SIRI (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2026)
Mazkur maqolada korxonalarda gumodor qarzlar bo‘yicha zaxira shakllantirish jarayonining moliyaviy natijalarga ta’siri tahlil qilinadi. Tadqiqotda zaxira shakllantirishning foyda, rentabellik va likvidlik ko‘rsatkichlariga ta’siri nazariy va amaliy jihatdan yoritilgan. Xalqaro moliyaviy hisobot standartlari, xususan IFRS 9 talablari asosida gumodor qarzlar bo‘yicha zaxira hisobining moliyaviy natijalarni haqqoniy aks ettirishdagi o‘rni baholangan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, zaxira hisobining to‘g‘ri tashkil etilishi qisqa muddatda foydaning kamayishiga olib kelishi mumkin bo‘lsa-da, uzoq muddatda korxonalarning moliyaviy barqarorligini va investitsion jozibadorligini oshiradi.