ENERGIYA TEJAMKOR SENSORLAR VA NAZORAT ALGORITMLARIDAN FOYDALANISH ASOSIDA SHISHA ERITISH PECHLARI SAMARADORLIGINI OSHIRISH (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2026)
Mazkur maqolada shisha eritish pechlarida energiya samaradorligini oshirishda sensorlar va nazorat algoritmlaridan foydalanish imkoniyatlari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda shisha eritish jarayonidagi harorat, bosim va gaz sarfini real vaqt rejimida monitoring qilish orqali energiya tejamkorligini oshirish usullari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, PID, adaptiv va sun’iy intellektga asoslangan nazorat algoritmlarining energiya samaradorligiga ta’siri, jarayon barqarorligini ta’minlash va yoqilg‘i sarfini kamaytirish imkoniyatlari yoritilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, zamonaviy sensorlar va nazorat algoritmlaridan foydalanish shisha eritish pechlarida ishlab chiqarish samaradorligini oshirish, tannarxni kamaytirish va ekologik barqarorlikni ta’minlashda muhim ahamiyat kasb etadi.