SURXONDARYO VILOYATI MISOLIDA 18 YOSHGACHA BO‘LGAN BOLALARDA OIV INFEKSIYASINING KLINIK KECHISHI (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2026)
Mazkur maqolada Surxondaryo viloyatida 18 yoshgacha bo‘lgan bolalar orasida OIV infeksiyasining klinik kechish xususiyatlari ilmiy asosda tahlil qilinadi. OIV infeksiyasi bolalar yoshida kech aniqlanishi, immun tizimining yetilmaganligi va hamroh infeksiyalar bilan murakkablashishi sababli jiddiy tibbiy-ijtimoiy muammo hisoblanadi. Tadqiqotda bolalarda OIV infeksiyasining asosiy klinik bosqichlari, simptomatik ko‘rinishlari, opportunistik infeksiyalar bilan bog‘liqligi va kasallik kechishining yoshga xos jihatlari yoritildi. Olingan natijalar shuni ko‘rsatadiki, erta tashxis va doimiy antiretrovirus terapiya (ART) bolalarda kasallikning og‘ir asoratlarini kamaytirishda muhim ahamiyatga ega. Tadqiqot xulosalari bolalar orasida OIV infeksiyasini nazorat qilish va profilaktik chora-tadbirlarni kuchaytirish zarurligini ko‘rsatadi.