SURUNKALI VIRUSLI GEPATIT B VA C: JIGAR FIBROZI RIVOJLANISHI, ERTA DIAGNOSTIKA VA ASORATLARNING OLDINI OLISH STRATEGIYALARI (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2026)
Surunkali virusli gepatit B va C jahon sog‘liqni saqlash tizimi oldida turgan eng dolzarb muammolardan biri bo‘lib, jigar sirrozi va gepatosellyulyar karsinoma rivojlanishining asosiy sabablaridan hisoblanadi. Ushbu kasalliklar ko‘p yillar davomida klinik belgilarsiz kechib, jigar parenximasida qaytarilmas morfologik o‘zgarishlar - fibroz va sirroz shakllanishiga olib keladi. Mazkur maqolada surunkali gepatit B va C ning patogenezi, jigar fibrozining bosqichma-bosqich rivojlanish mexanizmlari, zamonaviy diagnostik usullar va asoratlarning oldini olish strategiyalari ilmiy asosda tahlil qilinadi. Shuningdek, virus yuklamasi, immun javob va metabolik omillarning fibrogenez jarayoniga ta’siri yoritiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, erta tashxis va kompleks davolash yondashuvi jigar sirrozi va jigar saratoni rivojlanish xavfini sezilarli darajada kamaytiradi.