QÍRMANDÁLI” DÁSTANÍNDA FRAZEOLOGIZMLERDIŃ JUMSALÍWÍ (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2025)
Til biliminde sózlik quramınıń ayrıqsha bir toparı sıpatında tanılatuǵın frazeologizmler til ilimpazlarınıń aqıl iyeleriniń dıqqatın ózine orınlı túrde awdarıp kiyatır. Qaysı tildi alıp qarasaq ta onıń sózlik quramında tek jeke sózler ǵana emes, al jeke sózlerdey pútin mánini ańlatıwshı bir neshe sózler dizbeginen quralǵan sóz dizbekleride belgili orındı iyeleydi. Bul sózlik qatlam nominatsiya ya atama sıpatında talqılanatuǵının basqa birliklerden funkcionallıq xızmeti, payda bolıwı hám jasalıwı, sonday-aq sóylew aylanısında qollanıwı jaǵınan ózine tán ózgesheliklerge hám ayırmashılıqlarǵa iye. Olar semantikalıq jaqtan da, emocionallıq - ekspressivlik ótkirligi jaǵınan da tildiń qaymaǵı, maǵızı sıpatında tanılıwı menen bir qatarda hár qanday milliy tildiń ózgeshe leksikalıqsemantikalıq baylıǵı bolıp ta kórinedi