QARAQALAPAQ XALÍQ NAQÍL-MAQALLARÍNDA GENDERLIK KONSEPTI (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2025)
Bul maqala qaraqalpaq xalıq naqıl-maqallarınıń gender teńligi koncepciyasına tásirin talqılawǵa baǵıshlanǵan. Naqıl-maqallardaǵı hayal hám erkek rolleri, olardıń sociallıq bahası hám óz-ara múnásibetleri úyreniledi. Izertlewde bir tárepten, dástúriy patriarxal kózqaraslardı sáwlelendiriwshi, ekinshi tárepten, hayaldıń jámiyet hám shańaraqtaǵı áhmiyetli ornın ulıǵlawshı naqıl-maqallar salıstırmalı tallanadı. Maqala zamanagóy kózqarasta gender teńligin úgit-násiyatlaw hám dástúriy qádiriyatlardı saqlaw arasındaǵı teńlikti tabıw zárúrligin tiykarlap beredi.