DAROMAD SAMARASI VA ALMASHTIRISH SAMARASI (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2025)
Mazkur maqolada iste’molchi tanlovi nazariyasining markaziy tushunchalari bo‘lgan daromad samarasi va almashtirish samarasi chuqur ilmiy tahlil qilinadi. Narxlarning o‘zgarishi sharoitida iste’mol hajmining qanday omillar hisobiga o‘zgarishi masalasi mikroiqtisodiy nazariyaning muhim yo‘nalishlaridan biri sifatida yoritiladi. Tadqiqot davomida daromad va almashtirish samaralarining nazariy asoslari, ularning klassik va zamonaviy talqinlari, shuningdek, turli tovar turlari (normal, past sifatli va Giffen tovarlari) misolida namoyon bo‘lish xususiyatlari izchil asoslab beriladi. Olingan xulosalar narx mexanizmini chuqur anglash va iste’mol xulq-atvorini tahlil qilishda ushbu ikki samarani ajratib ko‘rsatishning muhimligini tasdiqlaydi.