DAROMAD SAMARASI VA ALMASHTIRISH SAMARASI (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2025)
Mazkur maqolada mikroiqtisodiyot nazariyasining markaziy tushunchalaridan bo‘lgan daromad samarasi va almashtirish samarasi chuqur ilmiy tahlil qilinadi. Narxlarning o‘zgarishi sharoitida iste’molchi xulq-atvorining qanday shakllanishi, talab egri chizig‘ining ichki tuzilmasi va uni tashkil etuvchi omillar nazariy hamda amaliy jihatdan izohlanadi. Tadqiqot davomida klassik va zamonaviy iqtisodiy maktablar qarashlari qiyosiy tahlil qilinib, Hicks va Slutsky yondashuvlarining metodologik farqlari ochib beriladi. Shuningdek, daromad va almashtirish samaralarining real bozor sharoitida, xususan, o‘tish iqtisodiyotiga ega mamlakatlar misolida namoyon bo‘lish xususiyatlari tahlil etiladi. Olingan natijalar iste’molchi tanlovi nazariyasini chuqurroq anglash, narx siyosati va ijtimoiy-iqtisodiy qarorlarni asoslashda muhim ilmiy xulosalar chiqarishga imkon beradi