DAVLAT BUDJETI (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2025)
Mazkur maqolada davlat byudjetining iqtisodiy tizimdagi tutgan o‘rni, uning ijtimoiy-iqtisodiy rivojlanishga ta’sir etish mexanizmlari hamda byudjet siyosatining strategik ahamiyati ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot doirasida davlat byudjetining daromad va xarajatlar tuzilmasi, qayta taqsimlovchi funksiyasi va makroiqtisodiy barqarorlikni ta’minlashdagi roli kompleks yondashuv asosida yoritiladi. Davlat byudjeti orqali ijtimoiy sohalarni moliyalashtirish, infratuzilmani rivojlantirish va iqtisodiy faollikni rag‘batlantirish masalalari chuqur tahlil qilinib, byudjet mablag‘laridan foydalanish samaradorligini oshirish zarurati asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari davlat byudjetini boshqarish siyosatini takomillashtirish va barqaror ijtimoiy-iqtisodiy rivojlanishni ta’minlashda ilmiy-amaliy ahamiyat kasb etadi.