FIZIK-KIMYOVIY KATTALIKLARNI (BOSIM) O'LCHASH VOSITALARINI QIYOSLASHNI TAKOMILLASHTIRISH (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2025)
Mazkur maqolada fizik-kimyoviy kattaliklardan biri bo‘lgan bosimni o‘lchash vositalarini qiyoslash tizimini takomillashtirish masalalari ilmiy-metrologik nuqtayi nazardan tahlil qilinadi. Bosim o‘lchash asboblarining rivojlanish bosqichlari, ularning metrologik xususiyatlari hamda qiyoslash jarayonida yuzaga keladigan asosiy xatolik manbalari chuqur o‘rganilgan. Zamonaviy qiyoslash usullarini statistik tahlil va matematik modellashtirish asosida optimallashtirish imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari takomillashtirilgan qiyoslash yondashuvi o‘lchash aniqligi va ishonchliligini sezilarli darajada oshirishini ko‘rsatadi hamda metrologik ta’minot tizimini rivojlantirishda muhim ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.