CHAQALOQLAR GEMOLIGIK KASALLIGI (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2025)
Chaqaloqlarning gemolitik kasalligi — bu ona va bola qon guruhlari yoki Rh omiliga nisbatan immunologik nomutanosiblik natijasida kelib chiqadigan og‘ir patologik holatdir. Ushbu kasallik chaqaloq organizmida eritrotsitlarning tez parchalanishi, anemiya va sariqlik bilan namoyon bo‘ladi. Vaqtida aniqlash va davolash bo‘lmasa, og‘ir asoratlar, shu jumladan, markaziy asab tizimi zararlanishi va hatto o‘limga olib kelishi mumkin. Kasallikni erta tashxislash, homiladorlikni nazorat qilish va profilaktik chora-tadbirlar bu kasallikning oldini olishda muhim ahamiyatga ega.