ASOSIY FAOLIYAT DAROMADLARI AUDITINI TAKOMILLASHTIRISH (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2025)
Ushbu ilmiy maqolada xo‘jalik yurituvchi subyektlarda asosiy faoliyat daromadlari auditining nazariy asoslari, amaliy muammolari va uni takomillashtirish mexanizmlari chuqur o‘rganilgan. Tadqiqotda daromadlarni tan olish tamoyillari, buxgalteriya hisobining xalqaro standartlarida belgilangan talablar va auditorlik tekshiruvining zamonaviy yondashuvlari tahlil qilinadi. Asosiy e’tibor daromadlarni shakllantirish jarayonida yuzaga keladigan xatoliklar, ichki nazorat tizimidagi kamchiliklar hamda auditorlik dalillarini to‘plashning ishonchliligi va samaradorligiga qaratilgan. Maqolada ilg‘or xorijiy tajriba o‘rganilib, korxonalarda asosiy faoliyat daromadlarini tekshirish sifatini oshirish bo‘yicha ilmiy asoslangan takliflar ishlab chiqilgan. Tadqiqot natijalari auditorlik jarayonlarida shaffoflikni ta’minlash, moliyaviy hisobotlarning ishonchliligini oshirish va auditning metodologik bazasini takomillashtirishga xizmat qiladi.