HAVO TARKIBIDAGI PM-2,5 ZARRACHALARINING INSON SALOMATLIGIGA TA’SIRI (SYNAPSES: INSIGHTS ACROSS THE DISCIPLINES, 2025)
Ushbu maqolada atmosferadagi PM-2,5 zarrachalarining inson salomatligiga ta’siri ilmiy manbalar asosida keng yoritiladi. Mayda dispers zarrachalarning fizik-kimyoviy xususiyatlari, ularning nafas olish tizimiga kirish mexanizmlari, organlar darajasida yuzaga keltiradigan kasalliklari hamda ularning xavflilik darajasi tahlil qilinadi. PM-2,5 ning yurak-qon tomir, nafas tizimi, metabolik va onkologik kasalliklar rivojiga qo‘shadigan hissasi ilmiy tadqiqotlar orqali asoslab beriladi. Shuningdek, ushbu zarrachalar bilan bog‘liq atrof-muhit omillari, profilaktika choralarining ilmiy asoslari va PM-2,5 darajasini kamaytirish bo‘yicha xalqaro tajribalar ko‘rib chiqiladi.